Friday, June 7, 2013

KANAK-KANAK MAKAN SISA MCD ORANG LAIN


Alkisah ni aku nak cerita sedikit dengan pembaca blog aku ni mengenai satu kejadian yang aku tengok sendiri dengan mata aku. Semalam aku g lunch dekat mcd , lokasi Damansara Damai ini kawasan rumah aku juga lah lunch sorang-sorang dekat situ sedih kan ? ada orang kesah??hahaha..

Kisahnya dekat situ ada lah 3, 4 orang kanak-kanak dalam lingkungan darjah 2, 3, 4, 5 macam tu lah tak dapat nak agak umur dorang tu. Selalu juga budak-budak sekolah makan mcd dekat situ maklumlah budak bandar kan kecik-kecik pun melepak dekat situ.Dalam pikiran banyak juga duit budak-budak ni makan dekat situ.

Lama sikit aku duduk situ tengok dorang berlari keluar masuk mcd biasalah budak-budak main gamaknya yang aku terkejut tu rupanya-rupanya dorang ni tak beli pun mcd dekat situ tapi dorang ni makan sisa orang lain tau..Terkejut gila-gila aku di buat mereka ni. 

Yang sorang ni round-round dalam mcd rupanya usha makanan yang tak habis dari orang lain. Ya Allah dik kenapa macam tu? air minuman tak abis, kentang goreng, semua dorang amik makan tanpa pikir apa-apa. Agaknya orang lain pun perasan apa yang aku tengok yang cina depan aku ni lagi lah ternganga tengok budak-budak tu makan bekas orang lain..

Dah kenyang terus dorang balik , nak kata macam kanak-kanak terbiar pakaian semua elok terurus.Tak tau nak cakap macam mana aku jadi kaku , kelu .. Apa perlu permantauan?


41 comments:

man said...

Mgkn slh mak ayah diaorg kot

^^eKaTiKaH^^ said...

sampai teruk mcm tu sekali, ish.. kite pun keliru

fyna said...

subhanallah. kesiannya mereka.

Norliza Ab Ghani said...

err..selekehnya.. konon2 dah besar ler tuh makan lebih org

Vee Lea said...

Waaa. Tak pernah tengok kes macam ni o.O Lapar kot, ataupun dah jadi tabiat hidup. Makan freeeeeeeee katakan o.o

Farah Waheda Wahid said...

MekDi Damansara Damai...lama gak x lepak situ... dulu rajin... seriously? budak2 makan sisa makanan orang lain...aduyaiii...nak pantau tu pun susah jugak tu... rasa kesian pun ada jugak...

bai baizura said...

aik biase cmtu tgok org tak bape betol je. hmm hmm

Nao Mei said...

Wah kenapa cam tu dik...pelik juga kan....sebebas cam tu kat kota...yang paling mengherankan..kan kat sekolah belajar segala badai ilmu...Perlu pemantauan cam nie....kita tak tahu...dah nama sisa kan.,..memang kita anggap kotor lah kan....huhu..

noorhaidaz eyda said...

laaaa... smpai mcm tu skali ke? igt budak2 susah je yg jd mcm tu...

PaPa Blogger said...

ke diorang ni bebudak skinhead?? dulu ramai juga member skinhead makan sisa org camtu... hehehe...

member la bukan aku.. hahaha

Sue-Rya Qistina said...

selalunya anak2 yg mcmni, kurang perhatian dan kasih sayang dari ibu bapa. ibu bapa perlu memantau aktiviti anak2 dari semasa ke semasa. bkn mahu mengongkong, tapi takut terjebak dgn perkara2 yg x elok

afha razak said...

sedih nye,ape tah lg bila tgk dpn2 situasi mcm ni :( msti kepala fikir mcm2 knpe budak2 ni sggup mkn sisa mknn org..

Mimie Najib said...

Ya Allah..kenapa la sampai macam tu sekali.. kat mana agaknya ibubapa mereka..tak masak ke kat umah??

Kesuma Angsana said...

ya allah, ada ye sampai macm tu !.. kena lakukan sesuatu ni !

Cik Puan Fadli said...

repot kat mazidul akmal...beliau akan wat pemantauan nnt...beliau kan rajin..hehehe..

muja said...

ni boleh mendatangkan marah,, err,, resah gelisah,, msti tak selesa kita nak makan, dorang lapa kot,, mmm,,

Aku Penghibur said...

wahhh terkejut jgk ...sampai cmm sekali ?? ishhh

inche hlovate said...

rasanya kita kena tangkap budak2 tu and tanya kenapa jadi mcm tu..

Fendy said...

pernah gak nampak org mcm ni...kat kfc pon kdg2 ada...sedih...

Nelly Strange said...

tak ada duit kann ~~

ciannya ~~

aQu Mad said...

peluang tu, peluang kita untuk bersedekah.. nanti ada satu masa orang taknak amik sedekah.. masa tu rugiii ler..

hana hadi said...

erm...ramainya budak. adik beradik ke apa.. mungkin ibu bapa diorang xda kat rumah pasru xtinggalkan duit untuk diorang beli makanan.huhu agaknya la kot

aquagugurl said...

Hairiy, akak penah tgk gak situasi cam ni masa akak belum kawen lagi..gi dating ngan ex bf kat area starhill..kitaorg mkn KFC..masa tgh mkn nmpk budak2 remaja ni masuk situ then dpn kitaorg ada cina tgh mkn..rasanye habis mknan cina tu tpi budak2 remaja ni, lps cina tu bangun terus dorang mkn sisa2 yg ada dlm bekas mknan tu..terkezut akak..budak2 melayu yea..haishhhh malu asenye budak melayu perangai camtu..

Cik Nur™ said...

Agaknya nak beli tak ada duit, perut lapar. perlukan pemantauan kedua ibubapa la..musim cuti ni, anak2 di biarkan..mak ayah sibuk kerja..

LaLa mhdnor said...

ummm ingatkan kanak2 terbiar, xtaw nak cakap apa

nuyui a.k.a miss YUI said...

napelah jd cmtu...

Dianaa said...

ya Allah. sampai macam tu sekali? maybe diorang takde duit kot nak makan fast food ni. kesian pun ada.

Sally Samsaiman said...

selalu nampak macam tu...tak pasti...mgkn depa jarang makan fast food or mmg dtg dr keluarga yg susah

Ez-1 said...

hurm...rasa kesian + pelik...biar betul..huhu...

Nurul Farahizzati said...

isk.. kesiannya.. zizie punya pengalaman, indian, mak dia ajar anak dia bawak duit sikit je, pastu suruh gi beli makanan.. bila tak cukup duit, buat muka kesian.. tak patut betul ajar anak macam tu...

Kisah Si Dairy said...

peliknya..nape sampai mcm tu sekali...isk..isk

Bahrain Ramlan said...

ada ke yang macam tu?..macam dahsyat..mungkin budak terbiar kot...ko tak tanya budak tu?.

BUNDA a.k.a KN said...

assalam,

kalau pakaian semua elok terurus..mesti ada sesuatu yg tak kene...mungkin mak bapak dorang tak tahu ..atau ada seseorang yg mengarah budak2 ni..

ayut said...

serius ad gitu??pelik jugak ni sampai jd gitu..adehhh..

MaYa MustWany said...

pe lah punca mereka macam tuh..lapar?tak duit?atau pengaruh sesuatu kumpulan?

Sukma Haron said...

macam sedih pun ada kanak2 makan sisa org lain.....

Si Matatajam said...

Ya Allah sedih plak akak rasa -.-

Mas Zull said...

assalamualaikum hazwan hairy...kalau mama sendiri yg nampak pasti terharu rasanya...:)

NJihe.am said...

Apa motif budak tu buat macam tu? Sekarang pun ramai je kanak-kanak terbiar.

Remy hazza said...

tak sangka apa yg kita tonton kat negara luar dah terjadi kat negara kita.... kena pihak berwajib pantau...kasihan kanak2 tu....

Cik Fie said...

kesiannya mereka :(